dilluns, 31 de maig del 2010

Els "Dimonis de paper" s'apoderen de La Bodega




Atenció! Aquest mes de juny tindrem uns convidats molt especials a La Bodega: els “Dimonis de paper” del nostre client i amic Nicola Toce. Es tracta de dimonis benèvols, materialitzats en unes coloristes i sorprenents màs­ca res fetes per Nicola a Aliano, un petit poble de la regió italiana de la Basilicata. Nicola s’ha inspirat en les màscares que s’utilitzen des de temps im memorials als carnavals de la seva vila, fruit d’una antiga tradició artesana dels mestres de l’argila i del paper maixé, que l'artista va aprendre a base d’anys d’observació i dedicació.

Per a la creació de les seves màscares, Nicole utilitza models molt antics que es remunten al període de les cultures pregregues, feien servir sobretot motius i formes de la cultura enòtrica, present a la zona d’Aliano des del segle VII abans de Crist. I, seguint la tradició, l’artista empra l’argila i el paper maixé com a materials de creació d’aquestes màscares que representen criatures zoomorfes i antropomorfes: braus, cabres, ocells o grotesques cares més o menys humanes... Cada peça és única, i representa un moment concret de la creativitat i la inspiració de l’autor. El que totes les màscares tenen en comú són les banyes (“corna”, en italià), i per això aquestes figures són conegudes popularment a Itàlia com “maschere cornute”.

Sobre l’autor

Aquesta és la primera vegada que Nicola -que alterna les màscares amb la pintura i la restau- ració- exposa a Girona, després d’unes quantes estades a la nostra ciutat. Però els seus “Dimo- nis de paper” s’han pogut veure, aquest mateix any, a la Mediateca Provinciale de Matera i al Centro di Documentazione Rocco Scotellaro, a Tricaro, dues ciutats de la Basilicata natal de To- ce.

Aprendre les antigues tècniques utilitzades per a la creació de les “maschere cornute” van supo- sar per a Nicola perfeccionar la seva formació artística, primer a l’Instituto d’Arte di Potenza i després a l’Accademia di Brera, a Milà. Fa anys que Toce es dedica a l’ensenyament de les tèc- niques de manipulació de l’argila i del paper maixé –però també a la pintura i l’escultura- mitjan- çant tallers organitzats per diferents entitats públiques i escoles de la seva regió adreçats a per- sones de totes les edats.

Aquests “Dimonis de paper” volen ser també una carta de presentació a Girona de l’art d’Aliano, una invitació a conéixer aquesta vila i la seva tradició: només cal que poseu una mica d’atenció i escolteu les històries que aquests diables entremeliats us vulguin explicar. I segur que amb una copa de vi a la mà esteu molt més receptius...

Salut!


dissabte, 8 de maig del 2010

Temps de Flors... i "rebujitos"!


Del 8 al 16 de maig, Girona acull la 55a exposició Temps de Flors. Us recomanem que perdeu com a mínim un matí passejant pel Barri Vell, tafanejant els patis particulars de les cases que hi participen i admirant els muntatges florals d'edificis singulars, monuments i jardins. I després, per recuperar-vos de la caminada... què us semblaria un "rebujito"?

Aquests dies hem decidit convertir La Bodega en un pati andalús: hem penjat clavells i geranis a tots els racons que us pugueu imaginar, i hem fet un aparador que estem segurs que, com a mínim, us sorprendrà. I per seguir amb l'ambient del Sud, us proposem que tasteu un "rebujito" (o, com dirien a Sevilla, un "rebuíto"), la beguda típica de les "ferias" andaluses. Per als qui no ho coneixeu, és una barreja de "manzanilla" i 7 Up: el resultat és una beguda refrescant i que entra molt bé! I tots els que ja han tastat els nostres, asseguren que ens surten molt bons!

A més, us recordem que tindrem obert els diumenges 9 i 16 de maig. O sigui que no teniu excusa! Us esperem!

Salut!


diumenge, 2 de maig del 2010

Els amics de Toni Vilches


El fotògraf Toni Vilches -un bon amic de La Bodega- presenta aquest mes de maig "Anònims i no tan anònims", la seva última fotogràfics. L’exposició està integrada per deu retrats de 40x50 centímetres de personatges més o menys coneguts pel gran públic: dels dels germans Roca fins al seu avi, passant per Raimon Panikkar o Goran Bregovic. Aquestes imatges són un recull de la feina de Vilches dels últims sis anys, realitzades ja sigui per encàrrecs de mitjans de comunicació o bé per iniciativa pròpia.

Vilches assegura que “fotografiar una persona és la feina més difícil del món”, donat que fa falta “molt de temps per conéixer-la i reflectir la seva personalitat” en una sola imatge. Paradoxalment, exercir de fotoperiodista l’ha obligat sovint a “esbrinar què puc transmetre d’aquella persona” en només uns minuts. Toni Vilches considera que “trencar la barrera de la càmera, que s’interposa entre el fotògraf i el fotografiat, és una de les coses més complicades” i, per això, aconseguir-ho és per a ell una “gran satisfacció”. Per això, aquest grapat de fotografies que es poden veure ara a La Bodega es converteixen en una petita mostra “dels meus millors amics durant el temps real de pocs minuts en què la càmera va desaparéixer del mig”.

Aquesta és la segona vegada que Toni Vilches (Londres, 1976) exposa a La Bodega: el març del 2008 ja va presentar-hi “Silhouettes”. Vilches és tècnic especialista en imatge fotogràfica i té una àmplia trajectòria com a fotoperiodista en premsa. Podeu veure el seu currículum complert i fer-vos una idea del seu gran treball visitant la seva web

Estem segurs que aquesta iniciativa d'en Toni us agradarà tant com a nosaltres. Disfruteu-la, i... salut!