dijous, 4 de juny de 2009

La Bodega amplia la seva selecció de whiskys i ginebres de gamma alta



Arriben les nits càlides i, amb elles, els sopars amb els amics a la terrasseta o el jardí… i res millor per arrodonir una vetllada agradable que un bon combinat. Per això us proposem que feu una ullada a La Bodega: hem ampliat la nostra selecció de whiskys i ginebres selectes, per poder-vos oferir el destil·lat que millor s’adapti al vostre gust.

A La Bodega tenim Citadelle, Bulldog, Hayman Old Tom, Hendrick’s, Macallan, MacPhail’s Collection, Jura, Lagavulin, Benromach, Karuizawa… Són begudes excel·lents, que mereixen que les assaboriu pausadament, sense pressa. Les podeu prendre soles, només amb gel, per apreciar-ne tots els matisos sensorials, o les podeu combinar amb el refresc o suc que més us agradi.

Un suggeriment per als amants del gintònic: proveu la tònica Fever Tree. Està feta amb ingredients totalment naturals: quinina procedent dels arbres de la febre d’Uganda (d’aquí el seu nom), sucre de canya, aigua mineral, àcid cítric i ratlladura de llimona. El resultat és una beguda deliciosa i cristal·lina, amb un gust equilibrat i una aroma neta i fresca, que realça el sabor de les millors ginebres. No té res a veure amb el regust empalagós de les tòniques que es comercialitzen habitualment.

 No oblideu que (quasi) tan important com el contingut és el continent. Elegiu el got o la copa més adient i penseu també en els glaçons: si pot ser, feu-los amb aigua embotellada, no de l’aixeta. (Tingueu present que els glaçons amb impureses, i no l’alcohol, són els responsables de bona part de les ressaques). 

Whiskys

La paraula whisky deriva del gaèlic i vol dir “aigua de vida”. Aquesta beguda es produeix amb aigua i cereals, i ha de destil·lar-se a una graduació alcohòlica inferior al 95%. L’envelliment s’ha de fer en barrils durant, al menys, tres anys. 

Benromach Traditional 40%  és un whisky elaborat artesanalment i envellit a la mateixa destil·leria. De color daurat palla, ofereix aromes de cítrics amb puntes de mel, fumats i notes de malta. El seu gust és fumat amb vives notes d’espècies sobre un delicat fons floral. Rodó i amb un final lleument dolç amb puntes de cereals i fumats.

De color or vell, net i brillant, amb reminiscències de fum en la primera impressió, el Single Malt Lagavulin 16 anys ofereix aromes de conyac i xocolata desfeta amb una interessant essència de flors. S’aprecia el nougat al paladar, i acaba amb un marcat sabor a barbacoa. Se l’ha descrit com “caviar líquid”.

El secret del sabor de l’Isle of Jura 10 anys comença amb l’aigua, el manantial de Bhaille Mharghaid. El resultat final és un whisky amb insinuacions de turba, però molt suau i molt sec. Té un color daurat brillant, una aroma oliosa, que recorda lleugerament als pins, a la terra. En boca resulta dolç, maltejat, oliós i un punt salat que al final es combina amb un maltejat dolç.

MacPhails Collection és una nova sèrie que agrupa diversos Single Malt de set destil·leries diferents, d’edats compreses entre els 8 i els 30 anys, sota una etiqueta comuna. Els whiskys corresponen a partides seleccionades i envellides per Gordon& MacPhail en barriques pròpies i embotellats o bé amb els anys referenciats, o bé amb anyada o vintage.

La línia de whisks yMacallan és considerada com el Rolls Royce dels whiskys elaborats amb malta. Destaquen per la intensitat de l’aroma i la seva finesa, amb tons de fusta de Xerès, flors i fruites. Macallan té un secret en la fabricació del seu whisky: el tipus d’ordi que fan servir, el Golden Promise. Els Macallan són cars, però no es pot negar que val la pena pagar.

El Karuizawa Single Malt 15 anys és un whisky de la Mercian Karuizawa Distillery, situada en una regió de muntanyes del centre del Japó, propera al Fuji. Aquesta és una de les destil·leries menys conegudes del país, i la més petita. El Karuizawa 15 anys és de color ambre, amb records a vins de Porto i Xerès. Té un atac melós, ric i corpulent, amb un final en el qual es fonen reminiscències de vainilla i turba.

Ginebres

La ginebra té el seu origen a Schiedam (Holanda), i és una beguda alcohòlica obtinguda de la destil·lació de diversos cereals que després s’aromatiza amb baies de ginebre i altres herbes. La primera recepta de la ginebra holandesa va ser escrita a mitjans del segle XVII per un metge que intentava aconseguir un remei per a les afeccions renals.

 La Hendrick’s és una ginebra especial, elaborada artesanalment i sempre en petites partides. L’alambic que s’utilitza és una còpia exacta del que es feia servir al segle XIX a Escòcia. Entre els seus components cal destacar una infusió de pètals de rosa de Bulgària i una altra de cogombre, que li donen un gust totalment diferent al de les ginebres tradicionals. Es recomana servir-la en un got ample amb gel, una rodanxa de cogombre i una tònica de bona qualitat.

Hayman Old Tom Gin no és només el nom d’aquesta ginebra: l’Old Tom és un estil de crear que es remunta al segle XVIII. Aquesta mena de ginebra es caracteritza sobretot per ser més dolça que la popularitzada London Dry Gin. En cata s’aprecia una vista neta, en nas destaca el gingebre i la regalèssia, juntament amb un gran ventall aromàtic amb molts matisos florals. En boca és suau i rodona.

La Bulldog London Dry Gin destaca pel seu exotisme i el seu cruixen toc cítric, que li aporta un gir provocatiu i equilibrat. Amb destil·lació quadruple i triple filtrat, és una ginebra molt refinada que es pot disfrutar sola, acompanyada només amb gel, per apreciar millor el seu suau acabat. Sembla ferotge, però és molt equilibrada.

 La ginebra Citadelle reprèn la fórmula i el mètode de destil·lacio de la ginebra més antiga de França, elaborada al 1771 a la destil·leria Citadelle de Dunkerque. Avui s’ha tornat a fabricar seguint la recepta original, de manera limitada i artesanal. 

El procés inclou una primera triple destil·laciò de la qual se n’obté un alcohol neutre molt pur al qual s’incorporen 19 espècies diferents (ginebró, sajolida i anís de França, coriandre del Marroc, ametlles dolces i amargants i pell de llimona d’Espanya, pell de taronja de Mèxic, angèlica d’Alemanya, cardamom i nou moscada de l’Índia, canyella d’Sri Lanka, regalèssia de la Xina, pebres de l’est d’Àfrica, fonoll del Mediterrani…), que no es deixen macerar perquè mantinguin la seva frescor. Aleshores es procedeix a la quarta i definitiva destil·lació.

La Citadelle és una ginebra molt delicada i perfumada en la qual destaquen el ginebró i la llimona. En boca és neta, suau i elegant, amb notes complexes i especiades, amb un final fresc, net i llarg. Considerada per molts la millor ginebra del món.


Com sempre, si dubteu o necessiteu consell a l'hora d'elegir, en Jaume estarà encantat d'ajudar-vos!

Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada