dilluns, 31 de maig del 2010

Els "Dimonis de paper" s'apoderen de La Bodega




Atenció! Aquest mes de juny tindrem uns convidats molt especials a La Bodega: els “Dimonis de paper” del nostre client i amic Nicola Toce. Es tracta de dimonis benèvols, materialitzats en unes coloristes i sorprenents màs­ca res fetes per Nicola a Aliano, un petit poble de la regió italiana de la Basilicata. Nicola s’ha inspirat en les màscares que s’utilitzen des de temps im memorials als carnavals de la seva vila, fruit d’una antiga tradició artesana dels mestres de l’argila i del paper maixé, que l'artista va aprendre a base d’anys d’observació i dedicació.

Per a la creació de les seves màscares, Nicole utilitza models molt antics que es remunten al període de les cultures pregregues, feien servir sobretot motius i formes de la cultura enòtrica, present a la zona d’Aliano des del segle VII abans de Crist. I, seguint la tradició, l’artista empra l’argila i el paper maixé com a materials de creació d’aquestes màscares que representen criatures zoomorfes i antropomorfes: braus, cabres, ocells o grotesques cares més o menys humanes... Cada peça és única, i representa un moment concret de la creativitat i la inspiració de l’autor. El que totes les màscares tenen en comú són les banyes (“corna”, en italià), i per això aquestes figures són conegudes popularment a Itàlia com “maschere cornute”.

Sobre l’autor

Aquesta és la primera vegada que Nicola -que alterna les màscares amb la pintura i la restau- ració- exposa a Girona, després d’unes quantes estades a la nostra ciutat. Però els seus “Dimo- nis de paper” s’han pogut veure, aquest mateix any, a la Mediateca Provinciale de Matera i al Centro di Documentazione Rocco Scotellaro, a Tricaro, dues ciutats de la Basilicata natal de To- ce.

Aprendre les antigues tècniques utilitzades per a la creació de les “maschere cornute” van supo- sar per a Nicola perfeccionar la seva formació artística, primer a l’Instituto d’Arte di Potenza i després a l’Accademia di Brera, a Milà. Fa anys que Toce es dedica a l’ensenyament de les tèc- niques de manipulació de l’argila i del paper maixé –però també a la pintura i l’escultura- mitjan- çant tallers organitzats per diferents entitats públiques i escoles de la seva regió adreçats a per- sones de totes les edats.

Aquests “Dimonis de paper” volen ser també una carta de presentació a Girona de l’art d’Aliano, una invitació a conéixer aquesta vila i la seva tradició: només cal que poseu una mica d’atenció i escolteu les històries que aquests diables entremeliats us vulguin explicar. I segur que amb una copa de vi a la mà esteu molt més receptius...

Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada